News: Planning Approval

Planning Approval Granted for Wraparound Extension

Proposed rear elevation

Introduction
At the end of January we received the good news that planning approval had been granted for a new two storey wraparound extension to a semi-detached property in Beeston. The proposed extension will provide much needed additional living space at ground floor level whilst at first floor level a new master bedroom suite will be created. A new entrance hallway is also to be constructed which will ease the congested circulation space and allow access to a new under stair cupboard for coats and shoes. This blog post briefly outlines the nature of the proposals.

Background to the project
The property is a two bedroom, semi-detached house in a quiet street which backs onto a nearby park, affording views of mature trees. The limitations of the house are that it has a very tight entrance area, a small kitchen and only two bedrooms. Through the design of the extension and internal alterations the aim is to address these issues, providing enhanced living space to accommodate a growing family’s needs.

Existing ground floor layout
Existing first floor layout

Proposals
The advantage of the property’s plot is the slightly tapering north-eastern boundary which, with the removal of an existing poorly-built garage, enables the construction of a wraparound extension, encompassing new elements to the side and the rear. This has enabled not only the improvement of the entrance area, through the relocation of the front door, but has facilitated the development of an L-shaped kitchen-dining-living space at ground floor and has allowed the addition of a bathroom and bedroom at first floor level. In order for the extension to fit well with the design of the existing house it has been important to develop the form and massing of the roof, the sketch 3D image shown below illustrates this.

3d block model showing roof design originally submitted for planning

The above image shows the proposal as originally submitted for planning approval. However, following concern from the planning officer over the impact of the extension on neighbouring properties, the roof was modified to that shown below. The change has not had an impact on the accommodation within and has been requested in order to reduce the height of the roof on the north-eastern side. This is an example of a minor change that can be negotiated during the planning stage in order to reach a solution that can be approved.

3d block model showing amended roof design
Proposed ground floor layout
Proposed first floor layout

In terms of the external appearance, we were keen to make the proposed extension in keeping with the existing house from the front with a little more design freedom to the rear where the property backs onto the park. Therefore to the rear, at first floor level, a composite timber cladding board is introduced and the windows and doors have been enlarged to take advantage of the garden and park views and make the most of the southerly aspect. We have recently used a composite timber cladding board in another similar extension project and this will be the subject of our next materials study post coming up later in 2020.

Proposed front elevation
Proposed rear elevation

Conclusion
We were delighted to obtain planning approval for this project and are looking forward to progressing the design to the next stage ready for construction. The additional space created by the extension will provide both extra living space at ground floor level and a much needed third bedroom. The extension to the rear will also allow the occupants to connect more easily with the back garden and take advantage of the views of the park beyond.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s